diumenge, 2 de febrer del 2014

el Triceratops

en aquesta entrada explicare un dinosaure dels mes coneguts el triceratops.

característiques
El Triceratops era un dinosaure gran , fort i amb pell molt arrugada . Al final del seu musell tenia un bec com el d'un lloro i sobre ell tenia una banya i dos d'1 metre al front . Avançava sobre 4 potes , robustes com columnes . Les davanteres eren especialment forts , per suportar el pes del cap , d'una mida desproporcionat . Estava emparentat amb el Torosaurus , i fins conviure amb ell . El coll del Triceratops quedava protegit per una gran placa òssia que cobria les espatlles i podia resistir els demolidors cops d'altres dinosaures . Ningú sap de quin color eren els dinosaures , però es creu que la seva placa òssia tenia vius colors per l'aparellament . Aquest animal estava tan ben armat que no necessitava camuflatge . El Triceratops era herbívor . Arrencava les fulles amb el seu bec semblant al d'un lloro i els triturava amb els seus queixals . El Triceratops tenia centenars de dents . Estaven ben encaixats a la mandíbula per fortes arrels en forma de V que estaven ben ancorats a la mandíbula . Quan el Triceratops tancava la boca , les vores de les dents inferiors i superiors actuaven com unes tisores que tallava les fulles En el seu voluminós crani , el Triceratops tenia tres banyes : un al musell i dos al front . Els utilitzava per defensar-se dinosaures depredadors com el Tyrannosaurus . També emprava aquests banyes per lluitar amb altres mascles per les femelles .Fins i tot un Tyrannosaurus dubtaria a atacar un Triceratops , que podria ferir amb les seves banyes . El Tricertops , en canvi estava ben protegit . La placa òssia del seu coll el protegia de les urpes i les dents . La seva pell eragruixuda i presentava bonys irregularment . Enfrontava als seus enemics fins a 35 km / h . La càrrega d'aquest animal , com la del rinoceront n'hi hauria prou per allunyar els depredadors .
En realitat era un Torosaurus ?
El Triceratops comparteix molt amb el Torosaurus incloent les proporcions , les banyes i tota la resta , excepte la placa . S'ha proposat la idea que el Triceratops era un adolescent de Torosaurus , de manera que comparteix amb el . De fet , això és bastant comú , per exemple, el Stygimoloch era un adolescent de Pachycephalosaurus . Si és cert , llavors se sap que el Torosaurus li creixia l'escut en l'adolescència com a prova de la maduresa sexual, encara que bé és poc probable .
comportament
El Triceratops formava ramats de femelles i cries , ja que com amb moltes espècies actuals , els mascles no vivien en el grup . Els mascles es barallaven per veure qui era el líder , igual que els actuals lleons , i també per les femelles , però no usaven les banyes per ferir : dos mascles empenyien i forcejaven , amb les banyes travats , fent una mena de pols per demostrar qui era el més fort . La placa del coll els protegia de les ferides en el tronc . S'han trobat plaques amb fractures , el que indica que els combats eren molt violents .
extinció
El Triceratops es va extingir en l'impacte de l'asteroide , per la fam i la foscor , que eliminava les plantes . Els últims segurament menjaven pedres , que no són nutritives , però calmaven la fam. A causa d'aquest meteorit també van haver bastants incendis , tempestes i activitat volcànica .




 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada